Blog

Interview with the soul of Reborn Festival, Stergios Salamousas

Fri 24 Jun 2016
Editor USM

Ο Στέργιος Σαλαμούσας (aka Stergios Sigma) είναι η ψυχή του ανερχόμενου φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής «Reborn Festival» που πραγματοποιείται στο όμορφο νησί της Λήμνου από το 2013.

Reborn Festival, Stergios Salamousas

Interview with the soul of Reborn Festival, Stergios Salamousas

Stergios Salamousa (aka Stergios Sigma) is the soul of the rising electronic music festival «Reborn Festival», which takes place on the beautiful island of Limnos, since 2013. A remarkable effort to promote new and acclaimed artists of the electronic music scene, in an island of the North Aegean with a big historical significance.

Ο Στέργιος Σαλαμούσας (aka Stergios Sigma) είναι η ψυχή του ανερχόμενου φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής «Reborn Festival» που πραγματοποιείται στο όμορφο νησί της Λήμνου από το 2013. Μια αξιόλογη προσπάθεια ανάδειξης νέων αλλά και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής σε ένα νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου ιστορικής σημασίας.

Γειά σου Στέργιο και καλωσόρισες στο USM

Πές μας λίγα λόγια για σένα και τον λόγο δημιουργίας αυτού του θεσμού.
Kαλησπέρα παιδιά! Κατ’ αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω που στηρίζεται το εγχείρημάς μας μέσα από την πολύ αξιόλογη πλατφορμα σας. Σε οτι αφορά εμένα, έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στο Μούδρο της Λήμνου, ενώ βρίσκομαι στο τέταρτο ακαδημαϊκό έτος φοίτησης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα οικονομικών επιστημών. Είμαι λάτρης της ηλεκτρονικής μουσικής ασχολούμαι ενεργά με την μουσική σαν dj και παραγωγός, διοργανώνοντας παράλληλα μαζί με τους δύο πολύ καλούς συνεργάτες μου, τους Μιχάλη Τσίκοβα και Σάκη Αχιλλαδέλη, το Reborn Festival.

To festival γεννήθηκε από την αγάπη μας για την μουσική. Το 2013, όταν ξεκίνησε το Reborn, δεν υπήρχε κάτι ανάλογο στο νησί, εκτός από μία μικρή κοινότητα ανθρώπων οι οποίο άκουγαν την μουσική αυτή όμως δεν είχαν διέξοδο. Θεωρήσαμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους να δώσουμε την διέξοδο αυτή, αναγεννώντας ουσιαστικά την πολιτιστική κληρονομία προς τις πιο σύγχρονες εκφάνσεις της μουσικής.

Φέτος το "Reborn" διεξάγεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, στις 12 & 13 Αυγούστου στην παραλία Ακρωτήρι, στο Μούδρο.

Πως θα χαρακτήριζες την ηλεκτρονική μουσική σκηνή στην Ελλάδα;
Από τις εμφανίσεις που έχω τόσο σαν dj, όσο και σαν ακροατής και fun της ηλεκτρονικής μουσικής, θεωρώ οτι η Ελληνική σκηνή ανεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε απήχηση προς το κοινό. Υπάρχουν αρκετοί καλοί djs, και αρκετοί καλοί παραγωγοί οι οποίοι στέκονται επάξια σε μεγάλα labels του εξωτερικού. Την φετινή χρονιά παρατήρησα έναν υψηλό ανταγωνισμό σε οτι αφορά τα events με πολύ καλούς guests, και αυτό σαφώς οφελεί την εξέλιξη του είδους στην χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα η οποία θα ακολουθεί πιστά τα δρώμενα και θα μπορεί να στηρίζει μεγάλα events ανά τακτές χρονικές στιγμές. Ένα ακόμη στοιχείο που δεν μου αρέσει προσωπικά, είναι οτι σε πολλά parties προσχωρεί κοινό άσχετο με το είδος. Αυτό έχει να κάνει με το μείγμα marketing που χρησιμοποιούν πολλοί διοργανωτές το οποίο βοηθάει από οικονομικής άποψης την διοργάνωση, όμως αλοιώνει το vibe και την κολτούρα του party.

Τι θα ήθελες να πετύχεις με το «Reborn Festival»;
Σκοπός του Reborn Festival είναι να δημιουργήσει έναν ‘’πόλο’’ μουσικής στο νησί της Λήμνου, βοηθώντας παράλληλα στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που τα τελευταία χρόνια βάλλεται από τις συγκυρίες που επικρατούν στην χώρα. Το "Reborn" ξεκίνησε πολύ αυθόρμητα και με πολύ αγάπη για την μουσική και τον τόπο που ζούμε. Χτίζουμε ένα προσιτό event, στο οποίο μπορεί να έρθει ο καθένας, να ακούσει καλή μουσική, να χορέψει στην άμμο δίπλα στο κύμα και κάτω από τον ουρανό του Αυγούστου.

Αγαπημένα φεστιβάλ και διοργανώσεις που αποτελούν για σένα πρότυπο;
Σίγουρα το Reworks Festival. Η δουλεια που γίνεται είναι εξαιρετική από όλες τις απόψεις γι’ αυτό και έχει καταφέρει να εδραιωθεί στα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης.Τι θα ακούσουμε στην φετινή διοργάνωση;

Τι θα ακούσουμε στην φετινή διοργάνωση;
Θεωρώ πως η φετινή διοργάνωση έχει να προσφέρει πολλά στο κοινό. Θα παρουσιάσουμε πάνω από 25 djs/καλλιτέχνες, 2 label showcases, 2 διεθνείς συμμετοχές και το σύνολο σχεδόν της τοπικής σκηνής, εγκαινιάζοντας παράλληλα το δεύτερο μας stage το οποίο θα αποτελείται από εναλλακτικά είδη όπως dub, breakbeat, chillout. Το ύφος της φετινής διοργάνωσης θα κινηθεί στην πιο μελωδική-ατμοσφαιρική πλευρά της ηλεκτρονικής μουσικής η οποία συνδυάζεται άριστα με την τοποθεσία και την εποχή. Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε για πρώτη φορά στο νησί έναν από τους κυριότερους εκφραστές της Ελληνικής σκηνής, τον Thodoris Triantafillou ενώ έχουμε το επίσημο showcase της Movement recordings, του σημαντικότερου progressive house label της χώρας μας, με τον ‘’legendary’’ Kosmas Epsilon, το ‘’label boss’’ Tash, την Evva από το Μεξικό και τους George Fil & Stergios Sigma. Ακόμη, το παρόν θα δώσουν οι Ozgur Ozkan από την γειτονική Τουρκία, ο Jorgio Kioris, ο απρόβλεπτος Roni Iron, oανερχόμενος Dino Grand, η ομάδα της c.Quence με την πολύ δυνατή παρουσία της στην Θεσσαλονίκη, οι Cayo Largo, Futur-E, Kassette, Mike Tsikovas και πολλοί αλλοι.

Μελλοντικοί στόχοι του «Reborn»;
Ο κυριότερος στόχος μας είναι να υπάρχει υγεία στην διοργάνωση και να απολαμβάνουμε σαν διοργανωτές το όλο εγχείρημα, μεταδίδοντάς το και στον κόσμο, ο οποίος είναι και ο κύριος παίκτης. Από εκεί και πέρα με σταθερά βήματα θέλουμε να μεγαλώνουμε την δραστηριότητά μας, παρουσιάζοντας ακόμη σημαντικότερους καλλιτέχνες από το ευρύ φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και να επεκταθούμε σε παράλληλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικής δράσεις.

Tελος, θα ήθελα να πώ διο λόγια για το νησί μας, την Λήμνο. Η ‘’ωραία άγνωστη του Αιγαίου’’, το νησί του Ηφαίστου ή των ανέμων όπως την αποκαλούν πολλοί. Θεωρώ πώς είναι ένα νησί ιστορικής σημασίας, με την δική του, ξεχωριστή και παρθένα ομορφιά. Παλαιότερα αποτέλεσε τόπο εξορίας όπου είχε μεταφερθεί ο Γιάννης Ρίτσος μεταξύ άλλων, ενώ στην συνέχεια προορισμό δυσμενούς μεταθέσεως για πολλούς στρατιωτικούς.

Αυτά έχουν πάψει πλέον να ισχύουν. Η Λήμνος, κρατώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας ιστορίας ανάγεται σε έναν ποιοτικό και διαφοροποιημένο τουριστικό προορισμό όπου μέσα από στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης έχει προσλκύει πληθώρα τουριστών τα τελευταία χρόνια. Ο επισκέπτης έχει να ανακαλύψει πολλά ενδιαφέρονταστο νησί, όπως τις αμέτρητες πανέμορφες παραλίες με watersports (kite, surf +), την μοναδική έρημο της Ελλάδας ‘’Αμμοθίνες’’, την καλή νυχτερινή ζωή και τις παραδοσιακές πολιτιστικές εκδηλώσεις, την πλούσια γαστρονομία και πολλά πολλά ακόμη. Πιστεύουμε πως το "Reborn" είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τους επισκέπτες  προκειμένου να συνδυάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε ένα πανέμορφο νησί με ηλεκτρονική μουσική.

Σ'ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή επιτυχία!

[Σύνδεσμοι]
www.facebook.com/rebornfestlemnos
www.rebornfestival.com
info@rebornfestival.com

[Stergios Sigma]
www.facebook.com/djstergiossigma
www.mixcloud.com/stergiossigma
www.soundcloud.com/stergios-sigma
 

Reborn Festival, Stergios Salamousas
Reborn Festival, Stergios SalamousasReborn Festival, Stergios SalamousasReborn Festival, Stergios SalamousasReborn Festival, Stergios SalamousasReborn Festival, Stergios Salamousas