Blog

About electronic music scene in Greece...

Sat 10 Apr 2010
Editor Odisseas Panierakis

Νυχτερινή ζωή στην Ελλάδα. Όνειρο για τον κάθε έφηβο ανά τον πλανήτη αφου για πολλούς είμαστε ένας από τους λαούς που ξέρουν πραγματικά να διασκεδάζουν. Στην προκείμενη είμαστε εδώ για να θυμηθούμε παρέα την ιστορία της ηλεκτρονικής σκηνής στην χώρα μας, γυρίζοντας πίσω στο 1989 στην Θεσσαλονίκη.

About electronic music scene in Greece...

About electronic music scene in Greece...

Νυχτερινή ζωή στην Ελλάδα. Όνειρο για τον κάθε έφηβο ανά τον πλανήτη αφου για πολλούς είμαστε ένας από τους λαούς που ξέρουν πραγματικά να διασκεδάζουν.

Νυχτερινή ζωή στην Ελλάδα. Όνειρο για τον κάθε έφηβο ανά τον πλανήτη αφου για πολλούς είμαστε ένας από τους λαούς που ξέρουν πραγματικά να διασκεδάζουν. Στην προκείμενη είμαστε εδώ για να θυμηθούμε παρέα την ιστορία της ηλεκτρονικής σκηνής στην χώρα μας, γυρίζοντας πίσω στο 1989 στην Θεσσαλονίκη.

Εκεί ο Μιχαήλ Βέρρος μας σύστησε τα Brainstorm parties, μια πιο underground φάση με ήχους techno kai acid μουσικής. Το 92’ ο Μιχαήλ αναμόρφωσε το ύφος των parties με την αλλαγή της μουσικής σε breakbeats και ακόμα αργότερα σε psychedelic και psytrance. Η “ψύχωσή” του με τους πιο underground ήχους και τα parties με σκληροπυρηνικό ύφος χωρίς την δέσμευση του τυπικού ντυσίματος, δημιούργησε μια ομάδα φαινόμενο για την εποχή, την Rload. Με events στο ιστορικό +soda, το umatic, το lobby αλλά και πολλά άλλα μαγαζιά της Αθήνας εδρέωσε την Uplifting Trance και τα Rload parties σαν ένα “λατρεμένο συνήθειο”.

Ένα όνομα που σίγουρα σε όλους μας λέει κάτι, αν όχι πολλά, είναι αυτό του Βασίλη Τσιλιχρήστου. Ο άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να κάνει εμπορικό ένα είδος που ήταν παρεξηγημένο από πολλούς λόγω της μονοτονίας του, την House. Ανέπτυξε της νυχτερινή Αθήνα με την δημιουργία πολλών clubs όπως το Αμφιθέατρο (best club worldwide σε ψηφοφορία στο DJMAG το 1995), το King Size, το Bedroom, το Bondage, το οποίο ήταν και το πρώτο club με αυστηρή “πόρτα”, το ξακουστό Venue και το Villa Mercedes με τα πλέον καλύτερα mainstream parties αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα...Στα projects του Βασίλη Τσιλιχρήστου μπορούσες να ακούσεις είδη της electronica από κορυφαίους DJs όπως τους Armin Van Buuren, Tiesto, Paul Van Dyk, Sasha, John Digweed, Deep Dish, Deadmau5, David Guetta, Bob Sinclar, Eric Prydz…και πολλούς άλλους αστέρες...

Για τους λάτρεις της Techno έχω μια έκπληξη! Μας μίλησε αν όχι ο σημαντικότερος, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της ηλεκτρονικής σκηνής στην Ελλάδα, ο ιδρυτής των Qbase parties, πλεόν ιδιοκτήτης της εταιρείας διοργάνωσης Blend και του Blend Club και ένας από τους κορυφαίους χορευτές ηλεκτρονικής μουσικής στον πλανήτη, ο Lorenzo Παπαχρυσάνθου!!

L. Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας και χαίρομαι πολύ που συμμετέχω στο review του Urban Style.  Ήθελα και εγώ να θυμηθώ τους ξέφρενους ρυθμούς της “ηλεκτρονικής Ελλάδας” των τελευταίων δεκατριών χρόνων.

Λορέντζο αρχικά θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για την πρώτη σου επαφή με τα parties και πως επηρεάστηκες ωστε να ξεκινήσεις ένα δικό σου project;
Γεννήθηκα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και ξεκίνησα από τα 14 μου χρόνια να πηγαίνω σε clubs μέσα στις Αμερικανικές βάσεις, όπου έπαιζε μαύρη μουσική (soul, funk και hip hop). Αφου πέρασαν 2 χρόνια, όταν ήμουν πλέον 16, εμφανίστηκε η ηλεκτρονική(techno) σκηνή της Φρανκφούρτης κατακτώντας και τον έφηβο Λορέντζο πολύ έντονα. Ήμουν σχεδόν κάθε Παρασκευή στο θρυλικό club OMEN, το πρώτο club του Sven Vath.

Το 1991 ήρθα στην Ελλάδα για σπουδές και αμέσως μετά το 1992 είχα πρόταση να παρουσιάζω τα dance shows μου στο θρυλικό club Factory όπου ήταν  resident ο DJ Mikee. To club Factory είχε πολλές επιρροές από το “Sound Factory” στη Νέα Υόρκη, με resident τότε τον Junior Vasquez, ένα από τα πιο hot club της πόλης. Θυμάμαι ήμουν πολύ χαρούμενος που βρισκόμουν σε θέση να παρουσιάζω τα παρανοικά μου shows με μεγάλη επιτυχία στο πιο hot στέκι της Αθήνας με ηλεκτρονικά ακούσματα.

Το 1994 αποφάσισα να πάρω μέρος στο MTV Dance Competition, στο Amsterdam, όπου κέρδισα την πρώτη θέση. Έτσι, μετά από 2 χρόνια και όντας περισσότερο γνωστός, αποφάσισα να κάνω τα πρώτα δικά μου parties με τον πλέον συνεργάτη μου DJ Mikee στο γνωστό Club Amfitheatro του Βασίλη Τσιλιχρήστου. Κάναμε 4 ονειρικές βραδιές και έτσι γεννήθηκε το QBASE. Αμέσως μετά δημιουργήθηκε το QBase Club στο γκάζι, το πρώτο club της Αθήνας με μουσική Techno. Τότε εξαπλώθηκε το Techno ρεύμα στην Αθήνα με ιλλιγγιώδη ταχύτητα...

Τρία χρόνια μετά, τα parties είχαν γίνει πασίγνωστα στους Αθηναίους clubbers και αποφάσισα ότι πρέπει να γίνει κάτι πολύ δυνατό! Κάναμε, λοιπόν, συμφωνία με το Camel Club στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, να μεταφέρουμε τα parties εκεί κάθε δεύτερο Σάββατο. Έτσι δημιουργήθηκε το club που άφησε ιστορία, δηλαδή το UMATIC!! Εκεί συνέχισα τα dance shows μου σε πιο εξελιγμένη μορφή αλλά παράλληλα ξεκίνησα να φέρνω τους πρώτους international μεγάλους καλλιτέχνες, όπως τους Richie Hawtin, Sven Vath, Marco Carola, Terry Francis, Dave Clarke, Adam Beyer, Chris Liebing, Dave Angel, Jeff Mills και πολλούς άλλους...

Έχοντας πλέον αναλάβει το management από τους περισσότερους international djs για την Ελλάδα, αποφάσισα να δημιουργήσω την εταιρεία Blend, διοργανώνοντας parties σε Αθήνα και Μύκονο (club Cavo Paradiso). Μετά από χρόνια πείρας και συνειδητοποιώντας ότι θα έχω πολλά προβλήματα λόγω της μηδαμινής επαφής των επιχειρηματιών με το αντικείμενο, αποφάσισα και υλοποίησα τα εγκαίνια ενός μαγαζιού που να αντιπροσωπεύει την ηλεκτρονική σκηνή, κόντρα στα maistream κύματα της εποχής, ωστε να ανέβει το επίπεδο της φάσης στην Ελλάδα. Το Blend Club, λοιπόν είναι γεγονός τον Οκτώβριο του 2009...   

Ποιά πιστεύεις ότι είναι η μαγική συνταγή για την επιτυχή διοργάνωση ενός party;
Η συνταγή για να γίνει ένα καλό party...Νομίζω πως θέλει σκέψη...Σίγουρα η σωστή επιλογή καλλιτέχνη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την προσέλευση και τις τελικές εντυπώσεις των clubbers. Χρειάζεται αναμφίβολα επαγγελματισμός και φαντασία στην διοργάνωση και τον συντονισμό όσων έχουν να κάνουν με το event. Τέλος νομίζω πως επειδή η εποχή είναι βασισμένη στην τεχνολογία και η εν λόγω μουσική επίσης, καλή ποιότητα στον ήχο και στα visual effects που μπορεί να προσφέρει το κάθε μαγαζί είναι απαραίτητο συστατικό. Θετική ενέργεια από τους συντελεστές δεν πρέπει να λείπει οπωσδήποτε!!!

Πως θα χαρακτήριζες την σκηνή στην παρούσα φάση;
Γενικά η σκηνή που ολοι αγαπάμε είναι μια σκληρή μάχη και υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχει αρκετό κοινό και γίνονται πολλά δυνατά events αλλά δυστυχώς σε σχέση με το εξωτερικό θα την χαρακτήριζα ακόμη πολύ πεσμένη. Δεν υπάρχει ραδιόφωνο που να υποστηρίζει την σκηνή όπως θα έπρεπε και ο κόσμος δεν ενημερώνεται όσον αφορά τα νέα ονόματα αλλά μόνο για τους πιο εμπορικούς καλλ   ιτέχνες. Έπειτα είναι και οικονομικό το ζήτημα σίγουρα. Υπάρχει μειωμένη προσέλευση λόγω τον τεράστιων ποσών που απαιτούνται για την είσοδο σε ένα party πλέον. Δεν υπάρχει σημαντική βοήθεια από χορηγούς και αυτό μας κρατάει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, Ευρωπαϊκές και μη.

Στο εξωτερικό η φάση έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Παρουσιάζεται μια πιο προχωρημένη πλευρά της ηλεκτρονικής μουσικής με πολύ φαντασία και μεράκι. Γενικότερα ο ήχος έχει προχωρήσει πολύ και ελπίζουμε να τον γνωρίσει και το Ελληνικό κοινό σύντομα.

Αν αλλάξουν κάποια πράγματα στο σύστημα των χορηγών και βελτιωθεί και η ραδιοφωνία θέλω να πιστεύω πως θα γίνει μια επανάσταση και στην χώρα μας. Αρκεί και το κοινό να μην μείνει προσκολλημένο σε old school ακούσματα και είναι ανοιχτό σε νέους ήχους και καλλιτέχνες. Μόνο έτσι θα καταφέρει η σκηνή να μείνει ζωντανή και στα επόμενα χρόνια...

Εμείς σαν ομάδα συνεχίζουμε την μάχη μας και το 2010. Μετά την χειμερινή περίοδο το Blend μετακομίζει στη Μύκονο για ένα μήνα κάνοντας δώδεκα εκρηκτικά parties στο Club Cavo Paradiso, αναμένοντας τρείς χιλιάδες άτομα σε κάθε διοργάνωση!!
 

About electronic music scene in Greece...
About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...About electronic music scene in Greece...